Verzekeringsfonds

Gereviseerd: dinsdag 5 oktober 2021 • 20:13


Ik wil graag aandragen dat voor iedere ex-gedetineerde die onterecht heeft gezeten in de gevangenis er een verzekeringspolis moet komen dat ervoor zorgt dat iedereen een nette en redelijke regeling heeft naast een schadevergoeding. Ik kan mij namelijk erg opwinden om het feit dat als je een schadevergoeding krijgt je in de verste verte niet genoeg wordt gecompenseerd voor de schade die je hebt opgelopen. Om een verschil te maken in de huidige regelingen is alleen maar een schadevergoeding mogelijk die in één keer uitkeert.

Eigenlijk moeten we een totaaloplossing bedenken en zouden we naast een schadevergoeding moeten kijken naar een lange termijn oplossing waar mensen ook op langere termijn worden ondersteund. Want als je veel geld ontvangt moet je ook weten dat het geld, geld kost. Als je het langer dan één kalenderjaar op je rekening hebt staan dé Belastingdienst je jaarlijks een aanslag stuurt met een vermogensbelasting. Of dat de Gemeente die je ondersteund met een bijstandsuitkering gelijk van je profiteert en dat eerst het geld opgegeten moet worden en je zo geen bijstand meer kan krijgen.

Ook als er schuldeisers zijn, zien zij veelal het geld als inkomen en niet als schadevergoeding. Iets wat voor u bestemd is en niet voor anderen is bedoeld als zij menen dat zij daarop recht hebben en u het geld in één keer ontvangt van de overheid. Ook als u een WSNP-regeling heeft getroffen en in 1 keer het geld ontvangt kan het juist nadelig werken voor u als slachtoffer.

Ik zou daarom ook willen pleiten om het bedrag niet in 1 keer te willen laten uitbetalen, maar zelf aan te kunnen geven tot hoeveel u wilt ontvangen ineens. En dat het restant in delen op uw bankrekening wordt gestort. Het voordeel voor de overheid is dat zij niet het hele bedrag in 1 keer hoeven uit te betalen en meer geld in de grote spaarpot kunnen houden. Zodat zij daarmee meer rente kunnen genereren voor zichzelf. En voor u als slachtoffer die onterecht heeft gezeten in de gevangenis er een extraatje in de vorm van geld met rente uitgekeerd krijgt doordat u nog geld uit heeft uitstaan bij een speciaal fonds van de overheid.

Door Edward Dekker

Oprichter van deze website en ex-gedetineerd geweest in Spanje. En heb in Centro Penitenciario Botafuegos gezeten in Algeciras tussen augustus 2012 tot en met januari 2015. Na één vrijlating heb ik een lange zwerftocht gehad met zeer weinig geld, waarbij ik minstens 2 weken vanuit de gevangenis en één crisisopvang in Sevilla bij UMIES weer teruggekomen bent naar Nederland.

Geef een antwoord