Het verschrikkelijke gevoel van onmacht

Gereviseerd: vrijdag 7 mei 2021 • 20:22


Een ieder die een detentie meemaakt krijgt er wel eens mee te maken dat je volledig machteloos staat en tegen een overheid vecht alsof je leven ervan af hangt op papier. Papier dat uiteindelijk jou de doorslag geeft wat er besproken is in de rechtbank en of je vrij mag komen van de rechter. Of dat je nog een korte danwel een lange tijd moet verblijven waar je zit.

Het is D-day voor u, dit als mensen de finale beslissing maken bij een rechtbank of gerechtshof over uw leven en toekomst. Krijgt u definitief straf en/of een geldboete? Hoe loopt het dadelijk af met mijn straf en hoe gaat het verder met mijn relaties en thuissituatie? Kom ik niet in de schulden of heb ik dadelijk wel een eigen huis als ik vrij komt? Welk traject ga ik bewandelen bij een een hoger beroep, en wat weet ik nog niet? Kom ik dadelijk wel goed terecht als ik echt vrij bent?

Het zijn allemaal vraagstukken die iedereen aan zichzelf stelt. En moeilijke dingen die op uw pad komen zijn het allerlei gewetensvragen waar niet altijd direct een antwoord op is. Ook is het de vraag of je wel een schadevergoeding mag krijgen als je wordt vrijgesproken. En binnen welke termijn moet ik reageren? Kan ik überhaupt wel geld krijgen na een onterechte detentie en wordt ik dan wel met respect behandeld bij deze overheid. Of zijn er toch nog aanvullende spelregels die het onmogelijk maken dat ik geld mag krijgen.

Laat staan dat je een brief in het begin van je vrijheid kan schrijven, aan wie ga ik deze brief richten en wat ga ik erin zetten als je dan schrijft. En op eigen initiatief kan natuurlijk ook als je daarover goed hebt nagedacht. Want direct een brief schrijven doen de meesten ook niet, velen denken gelijk aan een advocaat en proberen met deze bewindspersoon een regeling te treffen.

Maar tja, begin er maar eens aan. En de problematiek die je krijgt als gevangene of vrijgesproken persoon zijn zeer divers. En weet de betrokkenen wel wie er hulp kan bieden om je problemen op te kunnen lossen. Zoveel instanties die er zijn en welke kan je dan echt helpen? Veel mensen weten gelukkig via het internet dat wel uit te zoeken en daar zelf een schifting in te maken. Maar je zal maar geen toegang tot het internet hebben tijdens je detentie en je geen mogelijkheden hebben om het op te kunnen lossen. Waar begin je dan in hemelsnaam!

Door Edward Dekker

Oprichter van deze website en ex-gedetineerd geweest in Spanje. En heb in Centro Penitenciario Botafuegos gezeten in Algeciras tussen augustus 2012 tot en met januari 2015. Na één vrijlating heb ik een lange zwerftocht gehad met zeer weinig geld, waarbij ik minstens 2 weken vanuit de gevangenis en één crisisopvang in Sevilla bij UMIES weer teruggekomen bent naar Nederland.

Geef een antwoord